Bostadsbedrägerier mot Studenter

Att flytta till en ny stad för att studera är en spännande tid i livet, men det kan också innebära utmaningar, särskilt när det kommer till att hitta boende. Tyvärr finns det bedragare som riktar in sig på blivande studenter genom falska bostadsannonser. Att känna till vanliga bostadsbedrägerier och hur man undviker dem kan hjälpa dig att skydda dig och säkra ett pålitligt boende.

Bostadsbedrägeri studenter

Vanliga Typer av Bostadsbedrägerier

1. Falska Annonser

Bedragare publicerar annonser för icke-existerande bostäder eller kopierar legitima annonser och ändrar kontaktinformationen. De kan kräva en handpenning eller första månadens hyra innan du ens har sett lägenheten.

2. Bedrägerier med Förskottsbetalning

Ibland kräver bedragare att du betalar en deposition eller första månadens hyra innan du får se lägenheten, ofta med argumentet att bostadsmarknaden är mycket konkurrenskraftig och att du måste agera snabbt.

3. Felaktiga påståenden om förstahandskontrakt

Skillnaden mellan ett förstahandskontrakt och ett andrahandskontrakt är att du antingen hyr av fastighetsägaren eller av personen som bor där. Personer som hyr ut sina bostadsrätter påstår ibland att de hyr ut i första hand då de tänker att de äger bostaden. Men detta är också andrahandsuthyrning. För förstahandskontrakt förhandlas ev. hyresökningar mellan fastighetsägaren och hyresgästföreningen, samt att du har besittningsskydd. Med besittningsskydd kan hyresvärden bara säga upp avtalet om du har misskött dig, skadat bostaden eller brytit mot kontraktet. Vid andrahandsuthyrning, har du inte besittningsskydd och din hyresvärd kan då välja att säga upp kontraktet när de vill.


Bluffkollens råd för nya studenter:

Undersök annonsens bilder och adress

Du kan använda dig av Googles bildsökning och göra en sökning på bilderna som används i annonsen för att se om samma bilder och beskrivning används på flera sidor. Om så är fallet, kontrollera vilken annons som är den äkta.

Träffa Hyresvärden Personligen

Besök bostaden och träffa hyresvärden personligen innan du skriver på något avtal eller betalar några pengar.

Var Skeptisk

Var försiktig med annonser som verkar för bra för att vara sanna, särskilt om hyran är betydligt lägre än genomsnittet för området.

Be om Kontrakt

Innan du betalar någonting, be om att få se ett hyreskontrakt och granska det noggrant. Se till att det innehåller rätt adress, korrekta uppgifter om hyresvärden och alla överenskomna villkor.

Sök Hjälp

Om du är osäker bör du be någon du litar på att titta på annons eller kontrakt. I vissa fall kan du även kontakta studentkåren vid din utbildningsinstitution för rådgivning.

Låt inte bedragare förstöra din, eller andras spännande nya början som student. Känner du en blivande student? Dela gärna denna artikel eller vår sida om Bostadsbedrägerier med dem.

Känner du någon som skulle ha nytta av denna artikel?